Η άγνωστη σιωπηλή και συστηματική φλεγμονή – Νέες εξετάσεις βοηθουν πλέον να την εντοπίσετε

Η φλεγμονή είναι ένα θέμα πρωτεύουσας σημασίας για την Ολοκληρωμένη και την Λειτουργική ιατρική και αποτελεί την βασική αιτία πολλών κοινών χρόνιων παθήσεων, που επηρεάζουν την υγεία και τη μακροζωία .

Όπως η ιατρική επιστήμη έχει προσδιορίσει την έγερση της φλεγμονής, θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει έναν ουσιαστικό μηχανισμό επιβίωσης που βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τα εχθρικά μικρόβια και να επιδιορθώσει τον κατεστραμμένο ιστό.

Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη πλευρά της φλεγμονής που μπορεί να αποβεί επιβλαβής πέρα απο τον αρχικό μηχανισμό προστασίας που το σώμα προβλέπει ενεργοποιώντας τη δημιουργία φλεγμονής . Οπως αναφέρει ο ιστότοπος του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστώνης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η φλεγμονή, που προάγεται εν μέρει από παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και τον καθιστικό τρόπο ζωής, συμβάλλει σε μια ποικιλία ασθενειών.

Υπάρχουν δύο μορφές φλεγμονής: οξεία και χρόνια.

Η οξεία φλεγμονή εμφανίζεται γρήγορα, συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά γενικά είναι βραχύβια. Πολλοί από τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται για να καταστρέψουν τα εισβάλλοντα μικρόβια αλλάζουν εργαλεία για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και να επισκευάσουν τα κατεστραμμένα. Αυτός ο κύκλος επαναφέρει την πληγείσα περιοχή σε κατάσταση ισορροπίας και η φλεγμονή εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες.

Η χρόνια φλεγμονή ξεκινά συχνά με την ίδια κυτταρική απόκριση, αλλά μεταμορφώνεται σε μια παρατεταμένη κατάσταση που επιμένει για μήνες ή χρόνια όταν η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτυγχάνει να εξαλείψει το πρόβλημα ακόμη και όταν η “αρχική απειλή”  πάψει να υφίσταται . Η φλεγμονή μπορεί να παραμείνει στο σώμα και να εξελιχθεί σε συστηματική, χρόνια ή σιωπηλή φλεγμονή  επεκτεινόμενη σε διάφορα όργανα και απειλώντας διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού.

Σε άλλες περιπτώσεις, η φλεγμονή χαμηλού επιπέδου ενεργοποιείται ακόμη και όταν δεν υπάρχει εμφανής τραυματισμός ή ασθένεια. Το ανοσοποιητικό σύστημα ωθεί τα λευκά αιμοσφαίρια να επιτεθούν σε κοντινούς υγιείς ιστούς και όργανα, δημιουργώντας μια χρόνια φλεγμονώδη διαδικασία που παίζει κεντρικό ρόλο σε μερικές από τις πιο δύσκολες ασθένειες της εποχής μας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης το άσθμα, ακόμα και το Αλτσχάιμερ.

 

Οι ακόλουθοι αρχικοί τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου όταν δεν επιλυθούν :

  • μικροβιακές εισβολές,
  • σωματικοί τραυματισμοί (εσωτερικοί και εξωτερικοί), που προκαλούνται από τη
  • δίαιτα,
  • οξειδωτικό στρες,
  • επαγόμενοι από χειρουργικές επεμβάσεις,
  • φάρμακα (συγκεκριμένα αντικαρκινικά φάρμακα)

 Οι επιλογές του τρόπου ζωής, η διατροφή, ακόμη και το οικογενειακό ιστορικό παίζουν ρόλο στις ασθένειες και τις καταστάσεις που προκαλούνται από τη χρόνια φλεγμονή,

Οι κλασσικές επιλογές φαρμάκων από την φαρμακευτική βιομηχανία για την αντιμετώπιση της φλεγμονής κυμαίνονται σημερα από την απλή ασπιρίνη, τα μη στεροειδή  αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μέχρι φάρμακα που τροποποιούν τις ασθένειες και τα λεγόμενα βιολογικά (biologics) που υπόσχονται πιο στοχευμένες θεραπείες και στοχεύουν συγκεκριμένα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος .

Μια σειρά από καθιερωμένες εξετάσεις της συμβατικής Ιατρικής , επίσης  χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανίχνευση φλεγμονής στην ιατρική περίθαλψη. Οι εξετάσεις αυτές όμως δεν μπορούν μέχρι σήμερα να διακρίνουν μεταξύ της οξείας φλεγμονής, -που μπορεί να αναπτυχθεί μετά από ένα κρυολόγημα, πνευμονία ή τραυματισμό-, και της πιο επιζήμιας χρόνιας φλεγμονής που μπορεί να συνοδεύει τον διαβήτη, την παχυσαρκία ή μια αυτοάνοση νόσο, μεταξύ άλλων καταστάσεων. Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ οξείας και χρόνιας φλεγμονής είναι σημαντική .

“Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι προκαλεί τη φλεγμονή και τι την ωθεί να γίνει χρόνια. Τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια υποκείμενη αιτία, αντί να αποδίδουμε την ευθύνη για κάθε ασθένεια στη φλεγμονή ή να ελπίζουμε ότι η κατανάλωση μεμονωμένων τροφών θα τη μειώσει.” αναφέρει το health.harvard.edu

Όπως οι μελέτες των τελευταίων ετών και η κλινική εμπειρία έχουν δείξει, η Συστημική φλεγμονή ή σιωπηλή φλεγμονή μπορεί να προκύψει λόγω ανισορροπιών μικροβιώματος που προέρχονται από διαρροή εντέρου και ανισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φλεγμονή μπορεί να παίξει ρόλο στη φυσική ανοσολογική απόκριση του σώματος και θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η λειτουργία του θυρεοειδούς επίσης, είναι επιτακτική για τη γενική μας υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μικροβιώματος του εντέρου και της ανοσίας μας. Το χρόνιο στρες και η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις και απορρύθμιση στον άξονα HPA, οδηγώντας σε ορμονικές ανισορροπίες και παρεμπόδιση του θυρεοειδούς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω όλεθρο στην ανοσία. Η υγεία του θυρεοειδούς έχει συσχετιστεί με αυτοάνοση νόσο. Αυτό συμβαίνει επειδή η λειτουργία του θυρεοειδούς είναι απαραίτητη για να λειτουργεί αποτελεσματικά το σώμα και να ρυθμίζει τις διαδικασίες σε σχέση με την ανοσία. Ο θυρεοειδής είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε αυτοάνοσες καταστάσεις.

Εργαστήρια Λειτουργικής Ιατρικής για Έλεγχο της χρόνιας φλεγμονής ι και της Αιτίας των  Αυτοάνοσων Νόσων

Τα  εργαστήρια λειτουργικής ιατρικής επιδιώκουν να αποτυπώσουν ολόκληρη την εικόνα του ατόμου,  όπως τα διάφορα κομμάτια ενός παζλ, έτσι ώστε να εντοπιστεί η αρχή της συστηματικής , χρόνιας ή σιωπηλής φλεγμονής και η ρίζα της αρχής αυτοάνοσων νοσημάτων  Τα λειτουργικά εργαστήρια στοχεύουν πρωτίστως σε εξετάσεις για :

Ολοκληρωμένο τεστ κοπράνων

Το μικροβίωμα του εντέρου βρίσκεται στο επίκεντρο των εξετάσεων που λαμβάνει υπόψιν για διάγνωση η Λειτουργική Ιατρική. Η εξέταση του μικροβιώματος παρέχει ολοκληρωμένη επισκόπηση των βακτηρίων που βρίσκονται στο μικροβίωμα του εντέρου και ανιχνεύει μολυσματικά παράσιτα και παθογόνα.

C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP)

Αυτή η εξέταση αξιολογεί τη φλεγμονή. Μια υψηλή CRP μπορεί να είναι δείκτης για φλεγμονή και ανοσολογική δραστηριότητα και να βοηθήσει στον έλεγχο για αυτοάνοσες διαταραχές.

Ολοκληρωμένος πίνακας θυρεοειδούς

Η λήψη ενός ολοκληρωμένου πίνακα θυρεοειδούς είναι σημαντική καθώς πολλές αυτοάνοσες παθήσεις όπως το Hashimotos ή το Graves στοχεύουν τον θυρεοειδή.

Τροφικές ευαισθησίες/Τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες είναι απαραίτητο επίσης  να αξιολογηθούν, καθώς μπορούν να παρέχουν μια εικόνα για το τι προκαλεί το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος, Σχεδόν το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος στεγάζεται στο έντερο.

Οι δυσανεξίες στη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά ή άλλα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν σε συμπτώματα φλεγμονής, να αλλάξουν τη σύνθεση του εντέρου και να βλάψουν σοβαρά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έκθεση σε τοξίνες

Αυτές οι εξετάσεις  αξιολογούν τις τοξικές εκθέσεις από το περιβάλλον του ατόμου με ένα απλό δείγμα ούρων το οποίο μπορεί να παρέχει πληροφορίες για έναν υποκείμενο αιτιολογικό παράγοντα της Αυτοάνοσης νόσου. Οι τοξίνες από το περιβάλλον κάποιου μπορεί να επηρεάσουν τον θυρεοειδή, την ανοσία και τη λειτουργία του εντέρου – όλα αυτά συμβάλλουν στην αυτοάνοση.

Δοκιμή μικροθρεπτικών συστατικών

Οι διατροφικές ελλείψεις είναι συχνά εμφανείς σε άτομα με αυτοάνοση νόσο λόγω παραγόντων δυσαπορρόφησης. Γι αυτό  και η επαρκής λήψη όλων των απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων  που είναι σημαντικά για την υποστήριξη του σώματός τους, ειδικά στην αντιμετώπιση  αυτοάνοσων νοσημάτων, είναι επιτακτική.

Γενετικό Έλεγχο

Εξετάσεις γενετικού ελέγχου  παρέχει πληροφορίες για μια σειρά μετρήσεων της υγείας μας που σχετίζονται με τη φλεγμονή, την αποτοξίνωση και τις ορμόνες. Αυτά τα δεδομένα βελτιώνουν τη γνώση για το πώς λειτουργούν τα συστήματα του σώματος κάποιου με βάση τη μοναδική γενετική τους σύνθεση, σε ποιες συνθήκες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα και στις περιοχές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την πιο εστιασμένη υποστήριξη.

 

Πηγές:  https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/inflammation-a-unifying-theory-of-disease 

https://www.rupauniversity.com/

Spread the love

info@medfuture.gr

Folow Us on Social Media