Αυστραλός ιδρυτής Advanced Functional Medicine: Βελτιώστε τη λειτουργία των μιτοχονδρίων – Αναλυτικές οδηγίες για πρόληψη και αντιμετώπιση

Στο Advanced Functional Medicine που βρίσκεται στο Πέρθ της Αυστραλίας εξειδικευμένη ομάδα ειδικών γιατρών Λειτουργικής Ιατρικής ενημερώνουν  τους Αυστραλούς  για τη σημασία της υγιούς λειτουργίας των μιτοχονδρίων, και με μια σειρά εξετάσεων και λήψη ιατρικού ιστορικού εντοπίζουν την  μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Οι Αυστραλοί επιστήμονες αναζητούν την αιτία για κάθε ασθενή που έχει οδηγήσει στην δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων  και συνεργάζονται για την αποκατάσταση της μιτοχονδριακής λειτουργίας και την επαναφορά της βιοχημείας στο σώμα του κάθε πάσχοντα.

Αυτό επιτυγχάνεται, όπως το  Advanced Functional Medicine ανακοινώνει, με τη μείωση του οξειδωτικού στρες και την ενίσχυση με θρεπτικά συστατικά του οργανισμού με την χορήγηση  εξατομικευμένου πακέτου συμπληρώματων που προσαρμόζονται στα  προγράμματα διατροφής. Με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα που ενισχύουν τις διαδικασίες του σώματος οι οποίες παίζουν κεντρικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, οι Αυστραλοί γιατροί της Λειτουργικής Ιατρικής υποστηρίζουν ότι η εξυγίανση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων είναι δυνατή.

 Πρόσφατες αυστραλιανές μελέτες αναφέρουν ότι περίπου 1 στους 200 ανθρώπους  φέρει κάποιο  μιτοχονδριακό γενετικό ελάττωμα – που ισοδυναμεί με σχεδόν 120.000 Αυστραλούς, δηλώνει ο  Jarrod Cooper – ND, ιδρυτής της Advanced Functional Medicine Australia. Είναι Φυσικοπαθητικός Ιατρός με εκτενή εκπαίδευση στη λειτουργική ιατρική από κορυφαίους ιατρούς στις ΗΠΑ και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ο  Jarrod Cooper πρωτοστατεί στις προόδους της λειτουργικής ιατρικής, εφαρμόζοντας κλινικά βέλτιστες διεθνείς  πρακτικές της  Λειτουργικής Ιατρικής σε όλη την Αυστραλία. Ο ειδικός εξηγεί ότι παρά το μιτοχονδριακό γενετικό ελάττωμα που κανείς μπορεί να φέρει, δεν

Αναπτύξει απαραίτητα μιτοχονδριακή δυσλειτουργία . Πολλοί είναι εκείνοι που οι  μπορεί να αναπτύξουν ήπια συμπτώματα που δεν ανιχνεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αλλα και πολλοί άλλοι άνθρωποι χωρίς γενετική προδιάθεση μπορεί επίσης να έχουν δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων μέσω βιοχημικών ανισορροπιών, ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά, κακής υγείας του εντέρου, περιβαλλοντικών και άλλων  παραγόντων

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών που καταδεικνύει ότι η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων είναι αρκετά συχνή και σχετίζεται με πολλές ασθένειες.

Τα μιτοχόνδρια είναι το «εργοστάσιο ενέργειας» του σώματός μας. Αρκετές χιλιάδες μιτοχόνδρια βρίσκονται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος. Η δουλειά τους είναι να επεξεργάζονται το οξυγόνο και να μετατρέπουν ουσίες από τα τρόφιμα που τρώμε σε ενέργεια.

Τα μιτοχόνδρια παράγουν το 90% της ενέργειας που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει.

Εκτός από το ρόλο τους στην παραγωγή ενέργειας, τα μιτοχόνδρια εμπλέκονται επίσης στην παραγωγή δραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), στη ρύθμιση αμινοξέων, μεταβολιτών και ενζυμικών παραγόντων, σύνθεση νευροδιαβιβαστών, έκκριση ινσουλίνης και παραγωγή πυριμιδίνης και λιπιδίων.  Είναι επίσης υπεύθυνοι για τη σηματοδότηση μεταξύ των κυττάρων και του κυτταρικού θανάτου, μια διαδικασία γνωστή ως απόπτωση.

Τι προκαλεί τη δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων;

Ένας κοινός παράγοντας μεταξύ των μιτοχονδριακών ασθενειών είναι ότι τα μιτοχόνδρια αδυνατούν να κάψουν πλήρως την τροφή και το οξυγόνο για να παράγουν ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Όταν τα μιτοχόνδρια δεν λειτουργούν σωστά, τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν έως ότου τελικά ολόκληρα συστήματα οργάνων αποτύχουν και η ίδια η ζωή του ατόμου διακυβεύεται.

Η μιτοχονδριακή νόσος μπορεί να ταξινομηθεί ως πρωτοπαθής , όταν κληρονομείται -συνήθως από την πλευρά της μητέρας- και δευτεροπαθής που είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων και σχετίζεται πάντα με μια άλλη ασθένεια

Συμπτώματα πρωτοπαθούς δυσλειτουργίας μιτοχονδρίων 

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • κακή ανάπτυξη
  • αναπτυξιακές καθυστερήσεις
  • κούραση
  • μυϊκή αδυναμία, απώλεια μυών ή μυϊκής φαρέτρας
  • προβλήματα συντονισμού
  • δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος
  • κόπωση ή αδυναμία άσκησης
  • αδύναμοι μύες των ματιών ή γρήγορη ακούσια κίνηση
  • καρδιακό μπλοκ
  • επιληπτικές κρίσεις
  • σοβαρή ακούσια απώλεια βάρους

Ασθένειες που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων

Πολλές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δευτερογενή μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και να επηρεάσουν άλλες ασθένειες, όπως:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις – Τα μιτοχόνδρια δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο καθώς η πρώιμη καρδιακή ανεπάρκεια θέτει σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα οξυγόνου και πυροδοτεί ένα σήμα στρες στο σώμα για να το πει. Η παροχή αντιοξειδωτικών στα κύτταρα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη δυσλειτουργία και να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης – Η κακή λειτουργία των μιτοχονδρίων μπορεί να ευθύνεται. Η κακή διατροφή, η παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων, η χρήση αντιβιοτικών και άλλοι παράγοντες μπορούν να μειώσουν την παραγωγή ATP και να αφήσουν τα κύτταρά μας χωρίς την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σε μέγιστη απόδοση.
  • Άνοια – Υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος άνοιας καθώς η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο.
  • Διαβήτης – Διάφοροι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι ένα ένοχο ελάττωμα που οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2 επηρεάζοντας τη δυσλειτουργία των β – κυττάρων και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Πονοκέφαλος ημικρανίας – Οποιαδήποτε μιτοχονδριακή βλάβη στον εγκέφαλο πιθανότατα οδηγεί σε έλλειμμα της μιτοχονδριακής ενέργειας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να είναι ένα έναυσμα ημικρανίας.
  • Νόσος του Πάρκινσον – Τα συντριπτικά στοιχεία δείχνουν ότι η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι κεντρικός παράγοντας στην παθοφυσιολογία της PD.
  • Νόσος Huntington – Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία επηρεάζει τον νευροεκφυλισμό που εμφανίζεται στη νόσο του Huntington.
  • Πρώιμη γήρανση – Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία αυξάνεται καθώς προχωρά η ηλικία λόγω της συσσώρευσης μεταλλάξεων του μιτοχονδριακού DNA (mtDNA) και της αυξημένης παραγωγής αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) που προκαλεί οξειδωτική βλάβη στα κυτταρικά μακρομόρια.
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας – Έρευνες έχουν δείξει ανεπάρκεια μιτοχονδριακής αναπνευστικής αλυσίδας στη σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και ανωμαλίες στη μιτοχονδριακή μεταφορά.
  • Νόσος Alzheimer – Υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία που υποστηρίζει το ρόλο της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας και της οξειδωτικής βλάβης στην παθογένεση της νόσου του Alzheimer.
  • Αυτισμός – Η διαταραχή της μιτοχονδριακής λειτουργίας μπορεί να επηρεάσει διαδικασίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια, όπως η νευροανάπτυξη, και να συμβάλει στον αυτισμό.
  • Ο καρκίνος – βλάβη στο DNA – Αναγνωρίζεται μέσα στα κύτταρα – είναι ένας πρώιμος δείκτης καρκίνου. Τα μεταλλαγμένα κύτταρα mtDNA είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι των κακοήθων όγκων και της ανάπτυξής τους. Πάνω απ ‘όλα, ο καρκίνος είναι μια κυτταρική ασθένεια στον πυρήνα του, επομένως η υγεία των μιτοχονδρίων μας παίζει ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπευτική θεραπεία.

Πώς να βελτιστοποιήσετε τα μιτοχόνδριά σας

  • Προστατέψτε το σώμα από το οξειδωτικό στρες 

Παρέχετε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τα μιτοχόνδρια από το οξειδωτικό στρες (κυτταρική βλάβη) για τον περιορισμό της διαρροής οξυγόνου και ηλεκτρονίων υψηλής ενέργειας και λειτουργούν ως αποτελεσματική στρατηγική αντιγήρανσης.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προέρχεται εν μέρει από εξωτερικές επιδράσεις (ρύπανση, στρες, χημικές ουσίες στο περιβάλλον και αλκοόλ) αλλά και κυτταρική βλάβη μπορεί να συμβεί ως μέρος της φυσικής διαδικασίας παραγωγής ενέργειας. Επομένως, τα μιτοχόνδρια απαιτούν μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά – σκεφτείτε πολύχρωμα λαχανικά, μερικά φρούτα, βότανα και μπαχαρικά και άλλες υγιεινές τροφές που παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. (8)

  • Καθαρίστε τη διατροφή σας

Η καθαρή διατροφή είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση των περιττών τοξινών, την υποστήριξη της υγείας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιλέξτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αφομοιώνονται και απορροφώνται αργά από τον οργανισμό, προκαλώντας χαμηλότερη και βραδύτερη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και επομένως συνήθως των επιπέδων ινσουλίνης. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της αίσθησης πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μερικά άτομα με νευρολογικές ή μεταβολικές διαταραχές μπορεί να ωφεληθούν από μια κετογονική δίαιτα. Η κετογονική δίαιτα είναι πλούσια σε λιπαρά, χαμηλή σε υδατάνθρακες και περιέχει μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης. Η μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος για ενέργεια, σε μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση.

  • Συμπλήρωμα με αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά Χρησιμοποιήστε θρεπτικά συστατικά που διευκολύνουν την παραγωγή μιτοχονδριακού ATP. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της χρήσης συμπληρωμάτων, όπως η l-καρνιτίνη, το άλφα-λιποϊκό οξύ (α-λιποϊκό οξύ [1,2-διθειολαν-3-πεντανοϊκό οξύ]), το συνένζυμο Q 10 (CoQ 10 [ουβικινόνη]), μειωμένο δινουκλεοτίδιο αδενίνης νικοτιναμίδης (NADH), φωσφολιπίδια μεμβράνης και άλλα συμπληρώματα. Οι συνδυασμοί αυτών των συμπληρωμάτων μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κόπωσηκαι άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με χρόνια νόσο και μπορούν φυσικά να αποκαταστήσουν τη μιτοχονδριακή λειτουργία, ακόμη και σε άτομα με μακροχρόνια κόπωση. (9)
  • Χτίστε μυϊκή μάζα Ακόμη και εκείνοι με μιτοχονδριακή βλάβη, όπως αυτή που εντοπίζεται στη νόσο του Πάρκινσον, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ATP μέσω της προπόνησης ενδυνάμωσης . (10)Είναι επίσης καλή ιδέα να τρώτε άφθονη πρωτεΐνη όπως κρέας, ψάρι, ξηροί καρποί, σπόροι, φασόλια, φακές και αυγά για να υποστηρίξετε αμινοξέα όπως η γλουταθειόνη που προστατεύουν τα μιτοχόνδρια.
  • Συμπλήρωμα με μαγνήσιο Πολλοί από εμάς έχουμε χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο αλλά είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας. Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, το κρέας και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές μαγνησίου.
  • Συνεχίστε με τις βιταμίνες σας Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος και το σελήνιο είναι επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όλα αυτά μπορούν να βρεθούν σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φασόλια/φακές, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και κρέας.
  • Τρώτε υγιεινά λίπη Τα υγιή λίπη είναι «καύσιμο» για τα μιτοχόνδρια. Μπορείτε να τα βρείτε σε λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο και λιναρόσπορο. Τα υγιή λίπη προστατεύουν επίσης τα μιτοχόνδρια παρέχοντας αντιφλεγμονώδη υποστήριξη.
  • Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης Η ζάχαρη μειώνει, αντί να προωθεί, την παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Αποφύγετε τη ραφιναρισμένη και επεξεργασμένη ζάχαρη. Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη φρούτων ή μείνετε σε δύο μερίδες την ημέρα, επιλέγοντας «ολόκληρα» φρούτα αντί για χυμούς και αποφύγετε προϊόντα με προσθήκη σιρόπι φρουκτόζης.
Spread the love

info@medfuture.gr

Folow Us on Social Media